Is jouw cv-ketel aan vervanging toe?

Doe de test!

Is je huidige ketel meer dan 15 jaar oud?

Waarom stellen we deze vraag?

Nieuwe technologieën maken je ketel veel efficiënter. Een ketel die meer dan 15 jaar oud is, is over het algemeen tot 30% minder efficiënt dan een nieuwe. Bovendien levert een moderne condensatieketel een pak voordelen op. Condensatieketels besparen energie omdat ze warmte uit de waterdampen in rookgassen halen. De rookgastemperatuur is ook veel lager en daardoor is de verloren energie die door de schouw naar buiten gaat veel kleiner.

Is je huidige ketel al eens hersteld?

Waarom stellen we deze vraag?

Wanneer je ketel al eens hersteld is, loop je meer risico op een panne die niet meer te herstellen is. Hierdoor riskeer je letterlijk dat je in de kou komt te staan, want de kans is groter dat je ketel in de winter stuk gaat, omdat hij dan het hardst moet werken. Wanneer je ervoor kiest om tijdig je ketel te laten vervangen, is de klus op één dag geklaard. Laat je ketel het toch onverwachts afweten? Dan kan de vervanging van je ketel meerdere dagen in beslag nemen.

Hebt je niet genoeg warm water volgens je behoeften?

Waarom stellen we deze vraag?

In de meeste gevallen wordt je warm water aangemaakt in je verwarmingsketel. Als er te weinig warm water is om steeds een comfortabele douche te kunnen nemen, moet je overwegen om je ketel te vervangen.

Is je gezinssituatie recent veranderd?

Waarom stellen we deze vraag?

Je kinderen gaan het huis uit, er komt een kindje bij, je verwelkomt een nieuwe inwonende partner… Tegelijk met je gezinssituatie verandert ook je energie- en waterverbruik. Dit heeft zeker gevolgen voor de benodigde capaciteit van je verwarmingsketel.

Heb je renovatieplannen of heb je recent een renovatie uitgevoerd?

Waarom stellen we deze vraag?

Het is belangrijk dat je een ketel koopt met een vermogen dat overeenkomt met je nieuwe of toekomstige huisindeling. Een verwarmingsketel met te weinig vermogen zal je woning onvoldoende kunnen verwarmen op koude dagen. Een verwarmingsketel met meer dan 20 procent te veel vermogen zorgt dan weer voor een overbodige aankoopkost en is meestal minder rendabel.

Heb je de laatste tijd een hoger verbruik van mazout of gas?

Waarom stellen we deze vraag?

Een hoger energieverbruik kan een gevolg zijn van het weer, maar het kan ook liggen aan het feit dat jouw ketel minder efficiënt is geworden. De productiviteit en het rendement van je ketel moeten daarom regelmatig gecheckt worden. Meestal gebeurt dit tijdens het onderhoud van je ketel.

Wens je over te schakelen op een andere brandstof, bijvoorbeeld van mazout naar gas?

Waarom stellen we deze vraag?

Elk jaar weer een nieuwe afspraak maken met jouw mazoutleverancier, sterk fluctuerende prijzen… Er zijn genoeg redenen om over te schakelen van stookolie naar gas. Let er wel op dat dit ook positieve gevolgen heeft voor de werking en vooral voor het brandstofverbruik dankzij het hogere rendement van je nieuwe ketel.